Retrospel

Retrospel är nästan en egen genre, men ack så roligt för den spelintresserade eller bara vintageintresserade egentligen. Det är ju något nostalgiskt över barndomens tv-och datorspel som aldrig slutar att väcka känslor. Detta tillbakablickande har fått en egen kulturell svär och intresset har verkligen ökat och blivit större än någonsin. Delvis kan trenden bero på att många som växte upp på 70 och 80-talet nu är vuxna och vill återuppleva glädje dessa spel gav.

En riktig retrospelsentusiast vill ha originalspel på originalkonsoler, alltså inte några nytillverkade spel och konsoler som man kan spela på datorn. Grafiken på de gamla spelen är enligt många fin och opretentiös. Fler små företag kunde släppa spel förr och det fanns otroligt mycket att välja på, till skillnad från idag då de flesta spel görs på stora studior. Indiespelen görs av mindre företag och privatpersoner, vilket kan påminna om de gamla retrospelen.

Det har också blivit stora pengar i just retrospelen och vissa samlar och handlar med spelen just på grund av detta. Ibland köps storpack med spel upp, för att sedan säljas styckvis till högre summor eller så letas det efter de riktiga guldkornen. En kartong från spelet ”Donkey Kong”, utan själva spelet såldes för 10 000 kronor för att den var i så bra skick. Ofta är det mer pengar i kartongerna än själva spelen då dessa ofta har slängts, blivit trasiga eller fuktskadade.

Retrogathering –En retrospelsmässa

En av Sveriges största träffar för samlare och entusiaster av äldre tiders datorer och tv-spel, från tidigt 70-tal till mitten av 90-talet, är Retrogathering. Sommaren 2005 samlades ett tiotal personer i Falkenberg för att spela spel, umgås och grilla. Detta skulle bli som en upptaktsträff till en kommande mässa och den första Retrogathering-mässan ägde sedan rum våren 2006 i Västerås. 2007-2011 ägde mässan rum i Alviks medborgarhus i Stockholm, men har sedan 2012 flyttat tillbaka till Västerås.

På denna mässa har du chansen att testa på och spela en mängd olika system, från kända som NES och C64 till ett flertal mindre kända. Ibland tas några riktiga rariteter fram, spelmaskiner som redan på sin tid slogs ut av häftigare konkurrenter och därför aldrig såldes mer än i ett par tusen exemplar. Såna spel som många är intresserade av, men bara läst om i tidningar eller på nätet. Speltävlingar är något som också arrangeras på mässan, något för den som vill mäta sin spelförmåga.

En annan stor del på mässan är marknaden dit många utställare från hela landet kommer och säljer eller byter sin spel. Om drömmen har varit att skjuta ankor på ett Nintendo 8-bitars eller bomba brorsans tank på Atari 2600 så brukar det finnas gott om spel som dessa, dessutom billigare än på exempelvis Tradera eller Blocket. En diskussionspanel brukar också anordnas varje år där veteraner, samlare och andra intressanta människor inom branschen samlas och berättar om hur det var förr och vad som idag lockar med gamla spel. Publiken får sedan chansen att ställa frågor direkt till deltagarna. För att läsa mer om mässan kan man besöka deras officiella webbsida retrogathering.se

NES-Console-Set