Fem tips när du ska köpa vintage

fashion-918446_12801Att köpa äldre prylar är nästan mer inne än att köpa nya prylar idag. Det här gäller inte minst kläder, men även andra produkter, så som möbler, kameror och skrivmaskiner. Att handla vintageprodukter kan vara bra på många sätt.

Inte minst är det bra för miljön att prylar återanvänds istället för att det ska produceras nytt hela tiden. Många anser också att det finns mer ”hjärta” och högre grad av genuinitet i de här, lite äldre prylarna.

Exemplen är otaliga: Många författare idag skriver fortfarande på skrivmaskin, många musikproducenter använder sig fortfarande av analoga mixerbord och många musikälskare lyssnar på vinylskivor.

När man ska köpa vintage finns det vissa saker man bör tänka på. För att få ut det mesta shoppingupplevelsen som det faktiskt innebär att handla vintage, kan du följa dessa 5 tips.

Gör research kring försäljaren

Många produkter idag märks felaktigt som vintage, bara för att det är en produkt med en gammaldags design. Vintage på riktigt är också gammalt på riktigt. Innan du handlar din vintage-pryl – se till att göra efterforskning kring den person eller den butik du ska köpa från.

Om du till exempel handlar på tradera bör du kolla användarens feedback. För att du ska känna dig tillräckligt säker på att varan är äkta, bör användaren nästan uteslutande ha bra omdömen.

Handlar du istället från en butik, är det inget undantag från regeln. Googla på butiken och se vad du får fram. Kommer det fram många dåliga omdömen om butiken kanske du gör bäst i att skippa att handla där.

Är det något du verkligen vill ha, men från en butik du inte riktigt litar på, se till att ta med dig någon som kan bekräfta att produkten är äkta.

Se upp för räntefri avbetalning

conditions-624911_12801Ett flertal inredningsbutiker erbjuder ”räntefri avbetalning” i ett visst antal månader. Det kan vara lockande i det fall som produkten kostar ett antal tusen. Men det är ofta inte det bästa alternativet. Privata Affärer (Sveriges största tidning inom privatekonomi) publicerar årligen artiklar där de lyfter upp de dolda kostnaderna med denna avbetalningslösning. Detta för att råda konsumenterna att se på andra alternativ. Finansportalen Sverigekontanter.se lyfte år 2016 upp ett exempel från resebranschen där räntefri avbetalning innebar kostnader på flera hundra kronor.

Orsaken är att de kreditbolag som hjälper E-handlarna med dessa finansieringslösningar mycket ofta tar ut avgifter. Först kommer en uppläggningsavgift när man beställer avbetalning och därefter aviavgifter för inbetalning av den månatliga kostnaden.
Med en uppläggningsavgift på 295kr och aviavgift på 35kr blir det en total kostnad få 400kr på tre månader. Då är det ofta billigare att lägga kostnaden på ett privatlån eller på ett kreditkort. Allt beroende på summan på de köpta produkterna.

Leta efter ”bevis”

De flesta vintageprodukter bör ha något som garanterar att de faktiskt är äkta. Titta på detaljer så som stygn, datumkoder och serienummer för att förvissa dig om att det faktiskt är en vintageprodukt du köper.

Vintageprodukter kan ofta vara ganska dyra, och köper du något som inte är äkta riskerar du att kasta en hel del pengar i sjön.

Att leta efter ”bevis” är kanske särskilt viktigt om du köper din vintageprodukt online. Säljare på till exempel Blocket eller Tradera är givetvis mer sannolika att lura köpare än fysiska butiker.

Om du handlar på Blocket eller Tradera bör användaren ha lagt upp inzoomade och detaljerade bilder på typiska ”äkthetsbevis”. Det här kan, som ovan nämnt, vara saker som särskilda stygn eller serienummer.

Om det inte finns, be säljaren om att få dessa bilder. Vägrar säljaren att ge dig dem? Köp inte.

Fråga om lukten

Det här kan låta lite konstigt för många, men är något som faktiskt stämmer. Äldre produkter, särskilt om de inte förvaras på rätt sätt, kan utveckla en riktigt olustig odör. Dessa odörer kan vara väldigt starka, svåra att få bort och är något som du troligtvis inte vill ha i ditt hem.

Är det ett mycket unikt objekt, kan det löna sig att köpa produkten i alla fall och därefter kämpa med att få bort lukten. Men i de allra flesta fall bör du vända dig någon annanstans om det visar sig att prylen du vill köpa har en kraftig, illaluktande odör.

Köper du varan fysiskt kan du helt enkelt lukta på den. Köper du online bör du fråga säljaren.

Titta på detaljerna

Det är viktigt att förvissa sig om att även detaljerna är riktigt när du köper något som är vintage. Ifall de inte är det, är det något du bör känna till. Om du till exempel köper en gammal elgitarr, men det visar sig att stämskruvarna nyligen byttes ut, sjunker naturligtvis hela gitarrens värde.

I övrigt gäller sunt förnuft. Är priset rimligt för den här varan? Kan jag hitta en billigare någon annanstans?

Lycka till med vintage-köpet!